Otlakçı Öykü İncelemesi

 Öykü Hakkında

“Otlakçı” adlı öykünün yazarı Memduh Şevket Esendal’dır. Aynı adı taşıyan öykü kitabı 25 öyküden oluşur. Kitap, ilk olarak1946 yılında yayınlanmış olup 216 sayfadır.

“Otlakçı” adlı öyküde, sigaraya para vermek istemeyen, hatta bunu aptallık olarak kabul eden bir adamın, sigara içenlerin tütün tabakasından tütün aşırması konu ediliyor.

Öykünün Özeti

Öyküdeki anlatıcı, Mahmut Efendi’ye sigara tabakasındaki bütün saçak tütünleri içip ona tozunu bıraktığı için kızmaktadır. Mahmut Efendi, bunu huy edinmiştir.

Bir gün kahvehanede Mahmut Efendi her zamanki gibi anlatıcının tabakasındaki tütünün saçaklarını içip tozunu bırakır. Anlatıcı, Mahmut Efendi’ye sinirlenir ve kavga ederler. Anlatıcı artık Mahmut Efendi’den kurtulduğunu sanır, ancak Mahmut Efendi ertesi gün anlatıcının evine gider ve ondan özür diler. Masadaki tabakadan saçak tütünleri alarak içmeye devam eder. Anlatıcı ne yapacağını bilemez.

Öyküdeki Kişiler

Anlatıcı

Öykünün anlatıcısı aynı zamanda başkarakterdir. Hakkında fazla bilgi verilmemiştir. Otlakçılardan, özellikle Mahmut Efendi’den hiç hoşlanmamaktadır. 

İlhami

Mahmut Efendi’nin otlakçılığı anlatılırken adı geçer. Mahmut Efendi’yle kıyaslanır. O da otlakçıdır ancak Mahmut Efendi gibi yüzsüz biri değildir. En azından eğlencelidir. İnsan ona otlakçı olduğu için kızamaz.

Miralay Esat Bey

Hikâyede sadece ismi geçer. Hiçbir özelliğine yer verilmemiştir.

Olay

Belirgin ve gelişen bir olay yoktur. Günlük yaşantıdan bir kesit alınmış ve anlatılmıştır. Öyküde serim, düğüm, çözüm bölümleri yoktur.

Mekân (Yer)

Olaylar kahvehanede ve anlatıcının evinde geçer. Mekânların tasviri ayrıntılı olarak verilmemiştir.

Zaman

Öyküde tarih olarak kesin bir zaman yoktur. Olaylar “dün” olarak anlatılır. Günlük yaşantıdan belirli bir zaman kesiti anlatılmıştır.

Dil ve Anlatım

Öykü; sade, anlaşılır ve akıcı bir dille anlatılmış, günlük konuşmalarda geçen bazı söyleyişler (cıgara, kemeli, mundar, kardaş vb.) olduğu gibi korunmuştur.

Yazar, kendini başkahramanın yerine koyarak başından geçen bir olayı anlatmıştır. Öyküde sohbet havası vardır. Olay anlatılırken bazı şeyler okuyucunun takdirine bırakılmıştır.

Öyküde kısa cümleler kullanılmış, yabancı kökenli kelimelere yer verilmemiştir. Öyküde uzun tasvir ve tahliller yoktur. Öykü, herkesin anlayacağı bir dille yazılmıştır.

Konu

Öykünün konusu “otlakçılık” yani “bedavacılık” tır.

Ana fikir

Bazı insanlar otlakçılığı alışkanlık haline getirmişlerdir. Öyle ki onlara hakaret de etseniz bağırıp çağırsanız da bunu umursamazlar, çünkü bu onların kişiliğinin bir parçası haline gelmiştir.

Genel Değerlendirme

Bu öyküde uyanık ve yüzsüz bir otlakçının kahve arkadaşını nasıl çileden çıkardığı samimi, akıcı ve esprili bir dille anlatılmıştır. Zevkle okunacak ve ders çıkarılacak bir öyküdür.

EN ÇOK OKUNAN YAYINLAR

Yağmur Şiiri İncelemesi

Çoban Çeşmesi Şiir İncelemesi

Kaldırımlar Şiir İncelemesi

Elli Kuruş Öykü İncelemesi

Otuz Beş Yaş Şiiri İncelemesi